Sākums > Pasākumi un izstādes > JETTES SKOLA

JETTES SKOLA

1. NOV - 28. DEC, 2024

Cēsu muzejs ielūdz uz domātājas un cimdu mākslinieces Jettes Užānes simtgadei veltītu “JETTES SKOLU”

Šajā pavasarī Cēsu muzejā durvis vēra līdz šim nebijusi audiovizuālā izstāde “Dzīvais cimds”. Unikālajā izstādē apkopoti domātājas un cimdu mākslinieces Jettes Užānes nozīmīgākie cimdu cikli, kas tapuši laika posmā no 1980. līdz 2003. gadam. Jau šajā rudenī izstādes veidotāji iecerējuši dibināt “Jettes skolu”, kur dažādās meistarklasēs ikviens apmeklētājs varēs ieskatīties Jettes radīšanas laboratorijā – sākot no pasaules vērošanas, iedziļināšanās dabas procesos, līdz pat adīšanas pamatiem un Jettes smalkajiem rakstu noslēpumiem.

“Jette allaž ir teikusi, ka viņa būtu gribējusi dibināt “tādu skolu, kur var nākt, kas grib un kad grib.” Kā teica Jettiņa – mēs ar bērniem mācītos būt laimīgi! Izstāde “Dzīvais cimds” ir apmeklētāju mīlēta un profesionāļu novērtēta. Tā kļuvusi par Latvijas Sabiedrisko mediju “Kilograms kultūras 2024” rudens balsojuma uzvarētāju. Tieši tādēļ radās doma dibināt Jettes skolu, jo varbūt tieši Jettes pasaule, viņas domāšanas veids un skaudrā dzīves pieredze, var palīdzēt mums mācīties būt laimīgiem,” stāsta idejas autore, izstādes kuratore Elīna Apsīte.

No rudens miglām uz Ziemassvētku gaidīšanas laiku

“Jettes skola” durvis apmeklētājiem vērs 1. novembrī ar domnīcu “Vērotāja piezīmes”. Tās dalībnieki – Latvijas Universitātes profesore, literatūrzinātniece un folkloras pētniece Janīna Kursīte, Ārne Ness Ekoloģijas un Filozofijas centra ģenerālsekretārs Martin Lee Mueller, Oslo Universitātes Ekofilozofijas pētniece Austra Apsīte un studenti no Latvijas Universitātes – diskutēs par vietas, cilvēka, dabas un pasaules mijiedarbību. Kā Jettes Užānes daiļrade mums māca vērot un ieraudzīt. Vai katrai tautai ir raksturīga sava specifiska dabas izjūta? Kā varam runāt par etnogrāfisko ainavu?

Divas sestdienas – 9. un 23. novembrī – notiks adīšanas darbnīca “Jettes cimds”. Tajā meistare Ineta Krastiņa dalīsies savos jaunatklājumos, pētot Jettes cimdu rakstus, kompozīciju un krāsu izvēli.

Savukārt tie, kuri vēlas apgūt adīšanas pamatus – Daces Marauskas vadībā trīs ceturtdienu vakaros 14., 28. novembrī un 12. decembrī varēs mācīties latviešu rakstaino cimdu adīšanas pamatus – cimda uzmešanu, valnīša variantus un cimda raksta veidošanas principus.

Sestdien, 8.decembrī, tuvojoties Ziemassvētku sajūtām, notiks domnīca “Kad koki runāja”. Tajā kopā ar radošo direktori Dārtu Apsīti un ekofilozofijas pētnieci Austru Apsīti meklēsim saskares punktus tradīcijai ar laikmetīgo. Aplūkosim latvieša attiecības ar dabu, svētkiem, godiem, dziesmām un cilvēkiem. Apskatīsim latvieša pasaules uztveres modeļus un mēģināsim saprast paši savus, tradīcijās balstītos, pieturpunktus šodienā.

Jettes skolas un izstādes “Dzīvais cimds” noslēguma pasākumā 28. decembrī aicināsim uz sarunu par Jettes cimdiem un Jettes pasauli. To vadīs izstādes kuratore Elīna Apsīte.

“Jettes skola” notiek ar VKKF mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”, Vidzemes plānošanas reģiona un Cēsu domes finansiālu atbalstu.

Par Jetti Užāni

Jette Užāne (1924-2007), tautā dēvēta par Cimdu Jettiņu, ir daiļamatmeistare, domātāja un stāstniece, kas ieguvusi lielu atpazīstamību ar saviem cimdu cikliem. Visu mūžu pavadījusi invalīda ratiņos Dzērbenes pagasta “Lejniekos”, Jette iedvesmoja ar lielu gara spēku un domu tīrību. Pie viņas bieži viesi ir bijuši tādi ievērojami cilvēki kā mākslas zinātnieks Māris Brancis, mākslinieks Laimonis Blumbergs, fotomākslinieks Gunārs Janaitis, rakstniece un politiķe Anna Žīgure, somu žurnālists Juka Rislaki, rakstnieks Zigmunds Skujiņš, rakstnieks un sabiedrisks darbinieks Dainis Īvāns, māksliniece Rita Valnere, mākslinieks Kurts Fridrihsons, dzejniece Ludmilla Azarova, japāņu vēstniecības darbiniece Ajumi Kurosava un daudzi citi. Savulaik pie Jettes mājās ciemojušies ministri un prezidents Guntis Ulmanis 1995. gadā pasniedza Trīszvaigžņu ordeni. Jette ir bijusi VKKF mūža stipendiāte. 2017. gadā izdota “Jettes Dienu grāmata”, kurā apkopoti mākslinieces dienasgrāmatu ieraksti.

Papildu informācija:

Elīna Apsīte

Izstādes “Dzīvais cimds” kuratore un

“Jettes skolas” dibinātāja

+371 29428487

 

Atbalsta:

Cēsu Pils komplekss, 2019 | Mājas lapu izstrādāja Grandem un uztur Premium Solutions