Sākums > Pasākumi un izstādes > Ilzes Laizānes izstāde “Zelta sirds”

Ilzes Laizānes izstāde “Zelta sirds”

19. JAN - 19. MAR, 2023

Cēsu Izstāžu nams gadu iesāk ar jaunu Ilzes Laizānes gleznu izstādi “Zelta sirds”.

“Laba sirds ir visa sākums, laba sirds ir visa beigums” – šīs Raiņa un Aspazijas skaistās dzejas rindas īsumā raksturo mākslinieces Ilzes Laizānes izstādes tematiku. Cik tālu vien acis raugās cilvēces senajā pagātnē, praktiski visur ir apdziedāta, apdzejota, ar mītiem apvīta, pat rituālos godāta sirds – gan fiziskā, gan garīgā nozīmē – zelta sirds. Izstādei cauri vijas un ir nojaušams sirds godināšanas pavediens, jo visos darbos ieguldīta liela sirds mīlestība. Zelta sirds ir kā garīgā procesa atspulgs – saikne ar garu un pasauli.

Ilze Laizāne savos darbos iemūžina dabas, ziedu un sievietes dvēseles burvību. Mākslinieces gleznās reālais saplūst ar fantāziju, dabas motīvi bieži vien savijas ar figurālām kompozīcijām.

Ilzes mākslā lielu lomu ieguvusi figurālā glezniecība. Cilvēka figūra vienmēr ir uzrunājusi, lai parādītu ķermeņa formu skaistumu. Figūras izteiksme un žesti tiek attēloti ar anatomisku precizitāti. Māksliniecei ir svarīgs lielformāts, lai varētu gleznot cilvēku dabiskā lielumā. Darbos daudz tiek izmantoti krāsu salikumi, kā arī tiek eksperimentēts ar krāsu pretstatiem, kā rezultātā darbi vienmēr ir aci pievelkoši un spilgti.

Ilze Laizāne ieguvusi maģistra grādu gan glezniecībā (2011), gan grafikā (2014) Latvijas Mākslas akadēmijā. Ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2018. gada un Jūrmalas mākslinieku biedrības biedre kopš 2016. gada. Kopš 2011. gada sarīkojusi vairāk nekā 13 personālizstādes Latvijā un vienu personālizstādi Francijā, Kabūrā. Desmit gadu laikā ir bijušas vairāk nekā 40 izstādes, simpoziji un mākslas projekti. Māksliniece aktīvi iesaistās radošajos procesos gan Latvijā, gan aiz tās robežām – Itālijā, Beļģijā, Austrijā, Lietuvā, Vācijā, Francijā un citur. 2018. gada jūlijā pasniegta kultūras centra GrataJJ galerijas MuseumLV izveidotā GRATA publikas simpātiju balva par darbu “Apburtais mežs”. Bijusi kandidāte Jūrmalas Gada balvai kultūrā (2013), ieguvusi žūrijas atzinību Latvijas 95. dzimšanas dienai veltītā konkursa izstādē “Jā/NeAtkarībai’’ par darbu “Cīņa, neatkarība, brīvība’’ (2013). SEB nominācija stipendijas glezniecībā izstādē LMA aula, par darbu “Latvieši’’(2012). Informācija par mākslinieci ietverta grāmatā – Latvia, wow!: contemporary artists from Latvia, Luciano Benetton, Vilnis Vejs, Anna Iltnere, 1st ed.

Izstāde atklāšana 19.janvārī plkst. 16:00.

Izstāde skatāma līdz 19.03.2023.

Cēsu Pils komplekss, 2019 | Mājas lapu izstrādāja Grandem un uztur Premium Solutions