Sākums > Pils komplekss > Pils Dārzs > Viduslaiku pils virtuves dārzs

Viduslaiku pils virtuves dārzs

sakņu_dārzs3

Vācu ordeņa piļu iemītnieku uzturu galvenokārt nodrošināja no zemniekiem ievāktās nodevas, taču daudzus ēdienu gatavošanā, medicīnā un mājsaimniecībā izmantojamus augus bija nepieciešams audzēt pils tiešā tuvumā. Domājams, arī Cēsu pils plašajā priekšpils pagalmā viduslaikos atradies dārzs, kas nodrošinājis pils virtuvei svaigus dārzeņus un zaļumus.

2015. gada pavasarī ir izveidots rekonstruēts XVI gadsimta virtuves dārzs, kurā tiek audzēti tikai tādi dārzeņi, garšaugi un ārstniecības augi, kas Livonijā kultivēti jau pirms 500 gadiem. Ziņas par viduslaiku Livonijā pieejamo augu klāstu sniedz seni dokumenti un mūsdienu arheoloģiskie pētījumi. Augu atliekas analīzēm arheologi iegūst mitrā kultūrslānī, kur putekšņi un sēklas var saglabāties vairākus simtus, pat tūkstošus gadu. Tos aplūkojot mikroskopā, paleobotānikas speciālisti spēj atpazīt, kurai augu sugai tie pieder. Viduslaiku kultūrslānis šādi pētīts Rīgā, Cēsīs, Tallinā un citās Livonijas pilīs un pilsētās.

sakņu_dārzs

Cēsu pils virtuves dārzu veido 9 paceltās dobes, kuras norobežo zedenis. Dārzā kopumā pārstāvētas vairāk kā 30 dažādu augu sugas. Starp tiem atrodami viduslaikos īpaši iecienītie dārzeņi ar izteiktu garšu, tādi kā pētersīļi, sīpoli un ķiploki. Tos, tāpat kā kacenkāpostus un pupas bieži vien pievienoja ikdienā gatavotajiem dārzeņu stūķiem. Nozīmīga vieta virtuves dārzā atvēlēta dillēm, melnajām sinepēm, timiānam un citiem garšaugiem, kuru klāstā atrodams pat šķietami eksotiskais koriandrs. Turklāt viduslaikos netika smādētas arī nātres, balandas, gārsas un citi mūsdienās par nezālēm uzskatīti augi, kuru lietošana uzturā bija pašsaprotama lieta. Pils virtuves dārzā tāpat kā viduslaikos tiek audzēti ne vien uzturā, bet arī medicīnā izmantojami augi, piemēram, ārstniecības izops, kliņģerīte un vērmele, kuri bija galvenie viduslaiku cilvēkam pieejamie ārstniecības līdzekļi. Tāpat dārzā tika audzēti augi saimnieciskām vajadzībām – auduma un ēdiena krāsošanai, tintes iegūšanai. Aromātiskie augi tika izmantoti kā pakaiši telpās un kaitēkļu aizdzīšanai.

Pils-dārzs2017

Vasaras sezonā katru dienu pils dārzā ir sastopams zinošs viduslaiku dārznieks, kurš ikvienam interesentam pastāstīs par to, kas aug un kāds katram augam pielietojums, to labajām un ne tik labajām īpašībām. Tāpat būs iespēja aplūkot viduslaiku dārznieka darba rīkus un uzzināt, kā viduslaikos laistīja dobes.

Pils-dārzs2017-1

Cēsu Pils komplekss, 2014 | Mājas lapu izstrādāja Grandem un uztur Premium Solutions